Rapé ceremonie

Rapé ceremonie

(spreek uit Ha-Pee)

Al duizenden jaren worden planten als heilige medicijnen gezien door inheemse stammen uit Zuid-Amerika. Eén van die planten die wij hier in het westen niet als heilig  of als medicijn beschouwen is tabak.

De meesten geloven zelfs dat juist tabak kan leiden tot ernstige ziektes en dat het zeer verslavend is. Het zijn juist de additieven die eraan zijn toegevoegd die daarvoor zorgen. Tabak in zuivere vorm is juist heilzaam voor lichaam en geest.


Geschiedenis

Het consumeren van plantaardige poedermedicijnen via de neus is veel ouder dan we beseften (daterend uit de pre-Columbiaanse dagen) en werd voor het eerst waargenomen bij de Braziliaanse inheemse stammen. Rapé wordt al van oudsher gebruikt voor rituele en medicinale doeleinden. De inheemse stammen in de Amazone gebruiken tabak zelden om te roken. Zij gebruiken rapé om voorspellingen te doen, voor spirituele doeleinden of voor genezing. Tegenwoordig gebruiken inheemse stammen in het Amazonegebied nog steeds rapé in alle aspecten van het leven, van formeel ritueel gebruik tot in rituelen van de puberteit, initiatie, cashiri-drinkfestivals, sociale bijeenkomsten en helende ceremonieën, eenvoudigweg afstemmen op de natuur en de helende kracht van de heilige plant medicijnen, alleen of met vrienden.


Wat is rapé?

Rapé is een bereiding van een complex kruidenpoeder waarvan tabak (Nicotiana Rustica) het primaire ingrediënt is. Maar daarnaast bestaat er ook een tabaksvrije rapé.

Vanuit inheems opzicht is Rapé een heilig, sjamanistisch snuifmedicijn met diepgaande genezende effecten. Rapé is gemaakt van verschillende geneeskrachtige planten voor verschillende doeleinden; om visioenen te induceren, om energie te geven, en om de zintuigen met de aromatische geur van de planten die in het mengsel worden gebruikt te openen. Aangezien er talloze medicinale planten zijn die je kunt versmelten tot rapé, bestaan er veel verschillende rapé-recepten – en deze recepten worden vaak nauwlettend bewaakt door de stammen als in het geheim houden ervan. Wij hebben ook één tabaksvrije Rapé in ons assortiment welke we aanbieden.

De rapé wordt toegediend in de neus door middel van een blaaspijp “tepi”. Het wordt gezien als een heilig ritueel tussen gever en ontvanger.


Heilzame eigenschappen

Sjamanen gebruiken rapé om opnieuw in lijn te komen met hun energiekanalen, om verbinding te maken met hun hogere zelf en om hun verbinding met de natuurlijke wereld te verdiepen. Bovendien maakt Rapé de weg vrij om het lichaam te ontgiften en overtollig slijm, gifstoffen en bacteriën op te ruimen.

Rapé helpt bij het loslaten van emotionele, fysieke en spirituele ziekten, negativiteit en verwarring, het verlicht en geeft gronding(aarding).

Rapé wordt ook gebruikt als een remedie voor bepaalde ziekten, zweren, wonden en als verdediging tegen insecten. Het wordt ook gebruikt als een pijnstillende en verdovende stof die vermoeidheid, pijn, honger en dorst verlicht. Er zijn zelfs speciale rapé-melanges die worden gemaakt om griep en andere ziekten tegen te gaan.

Omdat rapé op basis van (pure)tabak nicotine bevat, verhoogt het de bloedtoevoer naar de hersenen en stimuleert het de afgifte van verschillende neurotransmitters die de alertheid verhoogt en je humeur verhoogt. De inheemse bevolking gelooft dat rapé je focus, aanwezigheid en intuïtie kan vergroten, waardoor je lichaam en geest worden opengesteld voor een hogere communicatie en holistisch denken.


De ceremonie

Tijdens de ceremonies werken we met verschillende soorten Rapé welke afkomstig zijn van diverse stammen.

De juiste rapé wordt door de deelnemers zelf uitgekozen op basis van ieders intuïtie. We hebben onze rapé verdeeld in sterk, medium en zacht en één tabaksvrije en geven daarbij uitleg waarvoor de desbetreffende rapé is en waar het precies op werkt. Er worden verschillende rondes gedaan, waarbij de rapé ingeblazen wordt. Tussen de rondes door mag je lekker zitten of liggen; er wordt (live)muziek gespeeld, diverse meditaties gedaan of misschien wil je iets delen. Alles mag er zijn en alles go with the flow…zoals het zich aandient.

We zorgen er ook voor dat tijdens de ceremonie de ruimte zuiver blijft door te smudgen (energetische reiniging) met o.a. Palosanto hout.

Ook kan het voorkomen dat er iets uit moet in de zin van overgeven , zie dit dan als een blokkade welke los gelaten mag worden , het gebeurd zelden maar kan een keer voorkomen en als dit zo is zal dit passend zijn in jouw proces van dat moment.

Als de ceremonie ten einde komt, zullen  er versnaperingen en thee zijn, gevolgd door een deelronde voordat de ceremonie gesloten wordt.

Wij hebben ook een Sananga/Rapé ceremonie of een Sananga/Rapé/Kambo ceremonie, deze zijn afzonderlijk aan te vragen.


Wat ga ik voelen?

Je rapé ervaring zal sterk afhangen van de rapé mix die je kiest. Er zijn talloze medicinale planten die in rapé kunnen zitten en je dus een breed scala aan ervaringen kunnen geven, van een mooie geur in je neus, tot een neus openende shot – zelfs tot een transcendentale, wild psychoactieve ervaring van uren, waar je als een adelaar wilt vliegen, of een enorm aardend effect kunnen geven. Misschien voelt het als een korte explosie in je hoofd, waardoor je ineens een heldere kijk hebt op zaken.

Er zijn een paar veel voorkomende bijwerkingen bij het nemen van rapé waarvoor je je moet voorbereiden (en je zeker niet moet schamen):

  • Je neus begint te lopen en je sinussen willen zichzelf opruimen.
  • Lopende slijm begint terug te druppelen langs je sinussen
  • Misschien wil je overgeven of alles wat loskomt uitspugen. Dit is helemaal ok. Rapé is zuiverend.

Locaties

De ceremonieën vinden plaats in Zoetermeer of Budel (Zuidoost Nederland). Er worden regelmatig ceremonieën gepland, maar het is ook mogelijk om zelf een groepje samen te stellen (datum in overleg).

Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer er een ceremonie is of wil je er één plannen, neem gerust contact op of schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.

Reacties zijn gesloten.