Truffel ceremonie

Truffel Ceremonie

Een reis in de wereld van jezelf kan leuk zijn, je nieuwe inzichten geven, betere contacten met anderen, maar er is ook een ander, meer spiritueler aspect.  Degene met ervaring met truffels zal niet direct denken aan een ceremoniële setting met truffels, echter door middel van een ceremonie kan men diepere inzichten verkrijgen en delen daardoor opschonen of juist ontwikkelen. Voor degene zonder ervaring kan dit een mooie stap zijn om in een veilige en sfeervolle setting de truffel te ontdekken.

Het gebruiken van dit soort middelen brengt je in een staat die veel overeenkomsten vertoont met wat er met je gebeurd als je een zgn. mystieke ervaring hebt. In dat verband is men bepaalde planten (ayahuasca) en psylocybine, ‘entheogenen’ gaan noemen.


Geschiedenis

Binnen vele sjamanistische tradities zien we het gebruik van entheogene middelen. Entheogeen betekent in contact met god zijn. Het wordt ook wel een innerlijke (sjamanistische) reis genoemd. Entheogene middelen zijn speciale planten of preparaten ervan welke ritueel gebruikt worden om in de hogere staten van Zijn te komen.

Godsdienst, religie, rituelen; we weten uit archeologische vondsten dat de mensen al tienduizenden jaren geleden magische paddenstoelen, psychedelische planten of speciale cactussen gebruikten voor bepaalde ceremonieën, het is niet iets van de laatste tijd. Er zijn genoeg aanwijzingen dat vele religies één of andere vorm van psychedelische trance gebruikten.


Onderzoek

Paddenstoel-onderzoeker R. Gordon Wasson stelde dat religies het gevolg zijn van psychedelische mystieke ervaringen door paddenstoelen en schrijver en pionier op dit gebied Terence McKenna nam aan dat ons bewustzijn tot ontwikkeling kwam doordat de apen in de savannen van Afrika hallucinogene paddenstoelen aten.
Veel dieren zijn gek op psychedelische middelen, van olifanten is b.v. bekend dat zij naar speciale plekken trekken waar die te vinden zijn.

Wel wordt erop gewezen, dat deze middelen in een specifieke context gebruikt dienen te worden, dit houdt in dat de juiste mindset (verwachting, intentie, motivatie, geestesgesteldheid) en setting (omstandigheid waarin truffels worden gebruikt, begeleiding, ritueel, muziek e.d.)  ontzettend belangrijk en bepalend zijn voor de uitkomst van de ervaring.

Het overschrijden van de grens tussen het bekende en het onbekende, het zichtbare en het onzichtbare, het bewuste en het onbewuste, het profane en het heilige, is een serieuze zaak.

Je gaat als het ware in contact komen met stukken van jezelf, die normaal zijn weggestopt, die je je niet bewust bent.

Het ritueel gebruiken van entheogene middelen is een historisch feit.
In een aantal landen (ook in Nederland) is het gebruik van bepaalde entheogene middelen zoals truffels toegestaan.


De werking van truffels

Tien minuten tot een uur na inname zijn de eerste effecten merkbaar, allereerst in de vorm van scherper zien en horen. Je merkt dat de ervaring van de dagelijkse werkelijkheid snel verandert, waardoor je jezelf en je omgeving op een nieuwe manier ziet. Dit veroorzaakt vaak al snel de slappe lach. Je zou je ook wat verward kunnen voelen, aangezien je geest en verstand niet langer kunnen bevatten wat er allemaal gebeurt. Terwijl de uiterlijke verwarring toeneemt, worden de innerlijke visioenen steeds duidelijker.

De aard van de reis is afhankelijk van de persoon en de stemming waarin die persoon verkeert. Hoewel je vergelijkbare effecten kunt ervaren, is elke ervaring uniek en heel persoonlijk.

De reis duurt zo’n 5-8 uur, komt in golven, en neemt geleidelijk weer af.

De werkzame stof heet psilocybine, een tryptamine welke gerelateerd is aan DMT (dimethyltryptamine). DMT is een van de sterkste visionaire psychedelica, die in de natuur overvloedig voor komt (in bomen, grassen etc.) en zelfs in onze eigen hersenen en makkelijk door het lichaam afgebroken kan worden, zonder toxische stoffen achter te laten.


Informatie en voorwaarden

Het is mogelijk aan te sluiten bij een groepsceremonie of zelf een groepje samen te stellen.

De data voor groepsceremonie worden regelmatig via mail verspreidt, wil je weten wanneer er weer één is gepland, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina!

Je kunt ook zelf een groepje samenstellen met bv vrienden/familie enz. en deze op eigen locatie laten plaatsvinden.

Wil je hierover meer info of plannen? Stuur gerust vrijblijvend een berichtje.

Ook hebben wij regelmatig een Cacao/truffelceremonie, zie onder kopje Cacao ceremonie wat dit inhoudt.

Tijdens de truffel ceremonie zul je begeleidt worden door diverse ontspannende instrumenten zoals klankschalen, hapi, koshi enz. en zullen er begeleidende activiteiten en natuurlijk ontstane gesprekken plaatsvinden.

Bij aanmelding ontvang je een formulier per email waarmee je je interesse en thematiek kenbaar kunt maken en waar een aantal vragen op staan met zaken die wij van je willen weten. We verzoeken je dit formulier zo volledig mogelijk in te vullen, zodat we een goed beeld krijgen en kunnen kijken welke truffel het beste bij jou past en in welke vorm je het tot je wilt nemen (d.m.v. thee of het kauwen/eten van de truffel)

Voorafgaande aan de reis is het advies minimaal 4 uur geen voedsel meer tot je te nemen. Dit voor een optimale werking van de truffels.


Contra-indicaties voor het gebruik van truffels:

  • Niet gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
  • Niet gebruiken als je ernstig depressief bent of een sluimerende psychose hebt.
  • Niet combineren met stimulantia of alcohol, of medicatie die je zenuwstelsel beïnvloed (MAO-i, SSRI, etc.).
  • Neem na het gebruik van truffels geen deel aan het verkeer.
  • Niet gebruiken als je jonger bent dan 18 jaar.

Reacties zijn gesloten.